Fotoğraf makinesi
Fotoğraf makineleri; DSLR yani Dijital Single Lens Reflex adını alan makineler ve kompakt makineler olarak ikiye ayrılır. SLR fotoğraf makinelerinin lensleri değişebilir olup filmlerin yerini dijital sensörlerin almasıyla birlikte DSLR adını almıştır. Örneğin Canon makinelerde “D” harfi model numarasının sonuna eklenirken (Canon EOS 7D gibi), Nikon makinelerde ise başına eklenmektedir (Nikon D7000 gibi). Ayrıca filmle çalışan analog fotoğraf makineleri de vardır.
Fotoğraf makineleri deklanşör, bayonet, ayna, flaş, sensör, diyafram, vizör, objektif, hafıza kartı, LCD ekran, perde düzenleyici ve apertür, numaratör, focus yani netleştirici, sarma kolu, geriye sarma kolu gibi kısımlardan oluşur. Dijital SLR fotoğraf makineleri hafıza kartlarına kayıt yaparlar ve çekilen fotoğrafı gösteren bir LCD ekrana sahiptirler. Aynasız fotoğraf makinelerinde; ayna mekanizması, focus screen, pentaprizma gibi elemanlar yerine ikinci bir LCD ekran mevcuttur.
Profesyonel fotoğraf makinesi
Bu makineler dijital bir algılayıcıya yani sensöre sahiptir ve sensör dijital ortamda görüntü elde etmeyi sağlar. Profesyonel fotoğraf makinelerinde en ince ayrıntı bile manuel olarak yapılabilir. Bu sebepten dolayı genellikle gerçek fotoğraf tutkunlarının tercih ettiği fotoğraf makineleridir. Otomatik ayarlara da sahip olan bu fotoğraf makineleri görüntüyü algılayan lens (objektif), algılanan görüntüyü kaydeden gövde ve görüntünün görülmesini sağlayan bakaç (vizör) olarak üç temel kısımdan oluşur. Bu profesyonel kameraların lensi değişebilir. Ayrıca ayna ve optik vizör mekanizmasını da bünyesinde bulundururlar.
Profesyonel fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler
Çekim yapmak isteyen birinin öncelikle yapması gereken fotoğraf makinesini hangi amaçla kullanacağı belirlemesidir. Örneğin hobi amaçlı çekimlerde doğa manzaralarının, çiçeklerin yahut hayvanların fotoğrafları çekilecek ve Photoshop gibi fotoğraf düzenleme, filtreleme uygulamaları kullanılacaksa DSLR fotoğraf makinesine ihtiyacınız var demektir. Genel olarak fotoğraf makinesi satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler ise ISO, flaş, objektif, çözünürlük, makinenin pil ömrü, odaklama süresi şeklinde sıralanabilir.
Lens seçimin önemi
Lens seçimi fotoğraf çekimi için önemli bir konudur. Çalışma alanına göre objektife karar verilmelidir. Meyve, vazo gibi küçük nesne çekimi gerçekleşecekse makro lensler tercih edilmelidir. Dar alanda yapılacak çekimler için kısa odak mesafesine sahip geniş açılı lensler tercih edildiği gibi geniş alanlarda çalışıyorsanız da, örneğin doğa fotoğrafı çekimi yapılacaksa tele objektif bir diğer adıyla telefoto lensler tercih edilmelidir. 70 mm'den fazla odak uzunluğuna sahip bu dar açılı objektifle çekilen fotoğraflar daha iyi şekilde yakınlaştırılır ya da uzaklaştırılır. 50mm'lik standart mercekler yani lensler çok fazla küçültme ya da yakınlaştırma işlemine imkân vermediğinden bu lenslerle sadece çok yakın ya da uzak olmayan fotoğraflar çekilebilir.
ISO kavramı
Dijital fotoğraf makinelerinde bulunan sensörlerin, ışığa olan duyarlılık derecesi yani ISO Uluslararası Standartlık Örgütü'nün İngilizce kısaltmasıdır. ISO, yetersiz ışık ortamlarında değeri arttırıldığında her ne kadar fotoğraflarda noise yani gürültüyü arttırsa da diyafram ve enstantaneyi destekleyerek fotoğraf çekebilme olanağı sağlar. Dijital fotoğraf makinelerinde ISO değerleri 50 ile 102400 arasında değişir.
DSLR fotoğraf makinelerinden yüksek ISO değerlerinde temiz fotoğraflar çıkarken, kompakt makinelerde ISO değeri artıkça fotoğrafın kalitesi de azalır. Sonuç olarak düşük ışıkta çekim yapmak isteyen birisi için DSLR fotoğraf makineleri daha uygundur.
Kompakt makineler
Manuel ayarlamaya müsaade etmeyen, mekanizması içinde yer alan otomatik algılayıcılar sayesinde fotoğraf çekimi yapılan makinelerdir. Temel fotoğraf bilgisi gerektirmez, profesyonel fotoğraftan çok eğlence ve pratiklik amaçlı kullanılır. Çekilen fotoğraflar, fotoğraf yazıcısıyla veya inkjet yazıcılarla fotoğraf kâğıtları üzerine basılabilir.
Kompakt fotoğraf makinelerini, profesyonel fotoğraf makinelerinden ayıran en büyük özellik daha küçük, hafif ve ucuz olmasıdır. DSLR fotoğraf makinelerinde olduğu gibi lens değiştirilemez, sabittir. Kompakt makinelerin sensör boyutları küçük ve ışığa duyarlılığı DSLR fotoğraf makinelerine göre daha azdır. Çoğunda flaş makine üzerindedir ancak bazı makinelerde dışarıdan flaş takılabilir.
Tripot nedir ve ne işe yarar?
Tripot, profesyonel fotoğrafçılıkta genelde uzun pozlama için kullanılan kameranın gövdesinin ve lensinin hareket etmemesini sağlayan üç bacaklı sehpaya denir. Çekimlerde elimizin titremesinden dolayı oluşan bulanıklığı engellemek ve makro çekimlerde daha rahat hareket edebilmek için kullanılır.
Tripot satın alırken dikkat etmemiz gereken en önemli özellik yere sabitleyicilerinin başarılı olmasıdır. Dijital fotoğraf makinesi seçiminde olduğu gibi fotoğraf çantası veya tripot için de satın almadan önce hangi amaçla alınacağı belirlenmelidir. Örneğin doğa fotoğrafçısı iseniz alacağınız tripotun çivili ayaklı olması gerekiyorken, stüdyo çekimleri için kaymayan ayaklar alınması gerekir.
Fotoğraf makinesi fiyatları
Kompakt makinelerin fiyatları değişiklik gösterir. Kullanıcılara farklı çözünürlük, optik zoom, wi-fi özellikleri sunar. Kodak Pixpro son zamanların en çok dikkat çeken kompakt fotoğraf makinelerinden biridir. Kodak markası dışında Canon, Nikon ve Sony birçok özellikte ve çeşitli fiyat aralıklarında dijital fotoğraf makinelerini satışa sunmaktadır. Dijital SLR fotoğraf makineleri ise kompakt makinelere göre daha maliyetlidir. 18 megapikselden başlayan çözünürlük değeri DSLR fotoğraf makinelerinde 24 megapiksele kadar çıkabilmektedir. Ayrıca video kayıt çözünürlüğü de değişkenlik gösteriyor. Sony, Canon, Nikon ve Fujifilm gibi en çok tercih edilen profesyonel fotoğraf makineleri olduğu gibi dijital video kameraları da bulunur. Preo, Sony GoPro ve Canon markalarının çeşitli özellikte video kameraları satışa sunulmuştur.